מצוקה כלכלית אינה נולדת ביום אחד, ואינה נחלתם של אנשים מסוג זה או אחר. נסיבות חיים וקשיים מזדמנים עשויים להביא לפגיעה בחוסן הכלכלי ובאורח החיים, ולבוא לידי ביטוי בשלל תצורות, החל מהחזר המחאות והתחייבויות על ידי הבנק, הצטברות של חובות אימתניים ולחצי נושים, וכלה בהטלת עיקולים, צו פינוי מהבית וסנקציות קשות נוספות.
חשוב לציין כי גם לאדם אשר חייב כסף, ואינו עומד בהתחייבויותיו, ישנן זכויות רבות וקיימת הדרך להגן על זכויות אלו לצד הפתרונות והכלים לשיקום כלכלי. גם חייב המתקשה לעמוד בתשלומי השכירות או הלוואת המשכנתא, זוכה להגנת החוק שמונע את הפינוי שלו באמצעים כוחניים דוגמת החלפת מנעולים, פינוי רכוש וציוד באופן חד צדדי על ידי בעל הנכס, ניתוק חשמל או סנקציות אחרות. למעשה, הדרך החוקית היחידה לפנות אדם ממקום מגוריו בשל חבויות, היא באמצעות צו פינוי מהבית הניתן בהליך משפטי.
כיצד ניתן להימנע מקבלת צו פינוי מהבית לשוכר
השכרה של נכס מגורים מתבצעת כנגד חוזה מחייב, הן את בעל הנכס המשכיר, והן את השוכר.
ככלל, הדרך הטובה ביותר להימנע מקבלת צו פינוי מהבית, היא עמידה בתנאי החוזה, החל מתשלום שכר הדירה במועדו, וכלה בשמירה על הנכס והתנהלות סבירה שאינה מהווה מטרד לכל גורם.
יחד עם זאת, הצטברות של חובות וחוסר יכולת לעמוד בהתחייבות הם תרחיש אפשרי כאמור, ובמידה ואכן מדובר בקושי כלכלי של ממש, תחת תום לב ולא בשל חתירה להונאה כזו או אחרת, ייתכנו פתרונות ותהליכים שימנעו או יעכבו ככל הניתן את הוצאתו של צו פינוי מהבית.
עוד מאמרים בנושא:
תשלום הוצאה לפועל >> | הקפאת הליכים כל המידע >>
מספר כללים לחייב שאינו עומד בתשלומי השכירות:
1: תקשורת פתוחה- אחת ההתנהגויות המאפיינות חייבים, היא התנתקות וחוסר מענה, בשל המבוכה והתחושה שאין מה לומר או לעשות. אדם המשכיר נכס יגלה יותר הבנה לשוכר אשר מעדכן מראש כי ההמחאה צפויה לחזור בשל אי כיסוי בבנק, ישתף ככל הניתן בנסיבות ויציג אופק ומועד לתשלום.
2: השתדלות- מצוקה כלכלית מתמשכת עשויה להוליד חבויות רבות ולחצי נושים מכל כיוון אפשרי. חשוב להכיר את המשמעויות של כל חבות על פי סוג החוב והגורם הממתין לכספו, ולערוך הקצאה של הקיים על פי סדר עדיפויות. תשלום של שכירות הוא תשלום לאדם פרטי, שייתכן ואף הוא תלוי בהכנסה זו לצורך תשלומי משכנתא או אחר, ויש לתעדף אותה במקום גבוה. תשלומי שכירות יעמדו לפני חבויות לבנקים, לחברות עסקיות, לעירייה ולרשויות. למעשה החבויות היחידות שזוכות לקדימות לאלה, הם חובות מזונות ילדים במידה וישנן, או חובת תשלום לעובדים כאשר מדובר בבעל עסק. במצב של חובות שכירות, חשוב להוכיח השתדלות, להעביר ולו סכומים חלקיים ככל שניתן ולתעדף את זכויות המשכיר.
גיבוי ותיעוד
3: גיבוי ותיעוד- כאשר גורם שיפוטי מתבקש להוציא צו פינוי מהבית לשוכר, הוא יבקש לבחון את הנסיבות, ההתנהגות, תום הלב והכוונות של החייב. חשוב במיוחד לתעד התקשרויות עם המשכיר המעידות על מודעות לחוב והתמודדות עמו, הצהרת כוונות ורצון טוב, תיעוד של העברות ולו חלקיות. כל אלו יוכלו להביא את השופט הדן בבקשה, לאפשר לשוכר זמן נוסף ולמנוע את פינויו.
4: עמידה בכל תנאי החוזה האחרים- שמירה על הנכס, שימוש נאות בהתאם למוסכם בחוזה, אפשרות לכניסת בעל הנכס במינון סביר ובתיאום מראש, וזאת על מנת שלא לתת בידו נשק נוסף להשגת צו פינוי מהבית.
חובות וקשיים כלכליים עשויים להוליד לחצים נפשיים ולמשברים משפחתיים ואישיים, אולם חשוב לזכור כי באמצעות ייעוץ וליווי מקצועי, נכונות ורצון, ניתן להגיע לשיקום כלכלי גם ממקומות נמוכים ומאיימים במיוחד, וכבר באמצעות מספר תהליכים ראשוניים, בהתאם לנסיבות, להקפיא הליכי גבייה וצווי נושים ולצאת לדרך חדשה. להתייעצות עם יואב שיינר מוחק החובות של ישראל חייגו עכשיו – 03-6880000