לפנייה מהירה לחצו
top image

הרפורמה בחדלות פירעון נכנסה לתוקף

הביטוי "פשיטת רגל" יצא מהלכסיקון המשפטי, והוחלף על ידי "שיקום כלכלי". האם אכן מדובר ברפורמה מרחיקת לכת לטובת חייבים כנגד הנושים? עו"ד אלי סרור ומוחק החובות יואב שיינר על המהפכה

חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שנכנס לתוקף אתמול (15 ספטמבר) והחליף חקיקה עתיקה ופקודות מנדטוריות, מציב במרכז את יעד שיקום החייבים, ובנקודות רבות מקל עליהם בהליכי הסדר החוב וקבלת הפטר.

החוק החדש השמיט מתוכנו את הביטוי "פושט רגל", והחליפו ב"חדל פירעון" או "חייב". הדבר משקף את שינוי סדר העדיפויות לטובת שיקום חייבים, בדומה לרוח הרפורמות ההצהרתיות לפחות, בתחום הפלילי: שיקום לפני ענישה. בכלכלה שניזונה מאשראי, חדלות פירעון נובעת ברוב המקרים מ"תאונה כלכלית", קובע החוק החדש.

ביקורות רבות נשמעו

ביקורות רבות נשמעו על הרפורמה, המקיפה את כל הענף המשפטי של הליכי פשיטות הרגל. נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, לא פחות, הזהיר בכנס לשכת עורכי הדין כי השינויים בחוק, לטובת החייבים, מרחיקי לכת מדי: "שכחנו את הנושים", אמר השופט איתן אורנשטיין. "החוק יגרום לפיחות בתום הלב, המסר הוא: אל תשלמו חובות…הרחקנו את בית המשפט יותר מדי מניהול ההליך, והעברנו אותו לפקיד (בהוצאה לפועל), וזה לא טוב מבלי לפגוע בפקידים".

ביקורות אחרות טענו שהחוק ייצור "גן עדן לחייבים", בזמן שגם כך מספרם של הליכי פשיטת רגל הוכפל במאות אחוזים בשנים האחרונות, והם רק הולכים ועולים. החוק החדש כולל מאות סעיפים, דרך יישומו ופרשנותו המשפטית מעוררים אי ודאות, וסעיפים מהותיים בו עלולים להתגלות כמחמירים גם ביחס להיום. בנוסף, כונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר), ובשמו החדש – הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי – קיבל במסגרת החוק סמכויות חקירה פליליות, ונקבע מאסר של עד שלוש שנים לחייב שמבריח נכסים ומנצל לרעה את ההליך.

הפטר תוך שנה

החוק מפקיע כאמור חלק משמעותי מניהול ההליכים מבתי המשפט המחוזיים, ומחלק אותם בין פקידי ורשמי ההוצאה לפועל (בתיקים של עד 150 אלף שקלים) לבין עורכי דין של הממונה-הכנ"ר (מעל 150 אלף שקלים).

רוב ההחלטות המשפטיות בניהול ההליך השוטף, למעט צמתי הכרעות עיקריות, הועברו לסמכות פרקליטים פנימיים מטעם הממונה שיכריעו בהם, והצו לשיקום כלכלי יינתן על ידי בית משפט השלום. אורך ההליך כולו של חייבים יחידים יימשך, לפי ברירת המחדל, 48 חודשים, מחולקים לשתי תקופות: שנה של בדיקת יכולת עד מתן צו השיקום, ועוד שלוש שנים של תכנית תשלומים. במקרה קצה שאין ליחיד יכולת לשלם, הוא יופטר מחובותיו באופן מיידי.

החוב גדול עליכם? צרו איתנו קשר

  • או מלאו פרטים ונחזור אליכם